Fristende og sunn mat utvikler barnas sanser!

Hver måned lager kjøkkenet ved Gnist Støylane en meny som gjelder for hele måneden. Menyen henger i et godt synlig og tilgjengelig fellesareal, og er godt synlig for barn, personale og foreldre. Menyen blir dokumentert med fristende bilder, slik at barna selv har oversikt over hva de skal spise.

Klippfiskakademiet_2.jpg

Dette er noe barna er opptatt av, og ofte forteller de til de voksne hva som er til middag. Barna stopper også opp foran menyen, og snakker om hva det er bilde av, hvilket måltid som frister mest, og hva de liker best å spise. På denne måten bli mat en kilde til utvikling av språk og refleksjon knyttet til våre sanseopplevelser.

Av og til kommer barna med ønsker om mat til kjøkkenansvarlig, som kan ta hensyn til dette neste gang det planlegges meny. Menyen blir utviklet med utgangspunkt i årstiden eller til høytiden man er oppe i. På høsten plukkes det poteter og gulrøtter i grønnsakshagen, og barna vasker, skreller og kutter. Til jul blir det litt julebakst og gjerne produksjon av lokale mørpølser. De eldste barna har de siste årene delt på å arrangere julebord for hverandre.

Hele året serveres det varm mat to ganger i uka. Her veksler man mellom full middag med kjøtt, fisk, poteter og grønnsaker, og enklere retter som suppe, grøt, omelett og lignende. Til supper blir det servert grov, fersk bakst, alt utviklet fra grunnen. Barna får delta og være med i prosessen fra råvare til ferdig produkt. Det er en selvfølge å bruke matlaging som plattform for barnas læring, og de baker, kutter, måler opp og rører. Kjøkkenarbeidet gir rom for god kontakt, gode samtaler, felles undring og mestring.