Klippfiskakademiet_2.jpg

Hva smaker smaksløken?

Kokkene fra "Klippfiskakademiet" i Ålesund har vært på turnè. Hos Gnist Nordstrand på Valderøy fikk barna aktivert alle sanser gjennom å smake på, kjenne på, og arbeide med mat. Å lage fiskekaker fra fersk fisk er mer enn bare arbeid. Det er å smake, lukte, høre, føle og å se. Barna fikk erfaring i hvordan smak, lukt, konsistens og utseende på maten endrer seg ved ulike tilberedingsmetoder.

Hva smaker maten? Salt, surt, bittert, konsistens, sprø og myk, kokt og rå. Gjennom å bruke alle sansene fikk barna i Gnist Nordstrand utviklet sitt begrepsapparat ved å uttrykke sine sanseopplevelser. Og utvikling av sanseapparat er en del av barnehagens samfunnsoppdrag, forankret i rammeplan for barnehager.

-Mat er en viktig arena for språkutvikling, sier Ruth Katrin Rongve Svendsen. Hun er opprinnelig kokk men har tatt arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning i Gnist Barnehager. -Det å få inn profesjonelle kokker fra Klippfiskakademiet har gitt oss gode muligheter til å bruke mat som redskap til begreps- og identitetsutvikling, fortsetter hun. Men det er ikke bare språk og sansebegreper som får utviklet seg.

-I tillegg til å arbeide med sanseinntrykk, gir slike aktiviteter barna et forhold til veiing, deling og telling, og ikke minst - de opplever gleden og felleskapet ved et godt måltid, avslutter Svendsen.

Gnist Nordstrand er en av 16 barnehager i Gnist-kjeden. Barnehagene ligger i Møre og Romsdal, Hordaland, Sør- og Nord-Trøndelag.

I dag jobber det totalt ca. 450 kompetente, engasjerte og gnistrende medarbeidere i våre barnehager. Disse personene er i særklasse den viktigste årsaken til at vi i Gnist Barnehager kan tilby deg og barnet ditt et barnehagetilbud av høyeste kvalitet. Hver dag brenner alle våre dedikerte medarbeidere for å bringe frem det beste hos ca. 1800 barn.