9_fb.jpg

På oppdagelsesferd ut i den store verden

Avdelingen Ole Brumm i Gnist Høgvoll har temaet “Meg selv i verden” som en del av sitt språktema. En gang hver måned fokuseres det på et nytt reisemål som utforskes nærmere. “Med boardingkort i hånden tripper barna stolte og spente inn i flyet, som består av flere sitteunderlag på rad og rekke i garderoben, klare for en ny destinasjon”, sier Lene Otlo Akerø, barnehagelærer i Gnist Høgvoll.

Prosjektet har pågått i halvannet år, og hensikten er å bidra til språkstimulering og samtidig lære barna om verden de lever i. - Vi fokuserer på identitet, “hvem er vi?” Derfor løfter vi frem nasjonaliteter og steder barna i avdelingen kommer fra, slik at barna skal bli godt kjent med hverandre, sier Lene.

Prosjektets aller første destinasjon var Ålesund. - Da laget vi et stort kart over byen som hang på veggen i avdelingen. Vi markerte hvor alle barna bor og snakket om det som finnes i byen her. Etterhvert zoomet vi ut til Norge, og deretter Europa.

Denne uken besøkte avdelingen nabolandet Sverige. Da var det frem med boardingkort, henge Id-kort rundt halsen og stille seg i kø for å gå gjennom sikkerhetskontrollen. Som flykapteiner hør og bør, hadde Lene kapteinhatten på og flyvertinnene kom trillende med trillekofferter fulle av rekvisita som hører Sverige til. På rad og rekke gikk barna spente inn i garderoben og fant hvert sitt sete. Under flygningen fikk barna informasjon om hva som befant seg til høyre og til venstre, og speidet etter pippi på bakken langt der nede.

Når flyet landet, gikk barna ut av garderoben og inn i Sverige. Her fikk de oppleve tradisjonell svensk festmat, smørgåstårta, og møte kjente barnefigurer fra Astrid Lindgren som Pippi, Albert Åberg, Lotta fra Bråkmakargatan og Ronja Røverdatter. De ble kjent med det svenske flagget og hvor Sverige er plassert på kartet.

Når reisen er over og de returnerer til barnehagen, får alle utlevert et reisebevis som inneholder boardingkortet og informasjon om hva de lærte da de var på tur.

Responsen fra barna er veldig god. - De gleder seg stort til hver reise, og de er ivrige allerede når de blir levert om morgenen. De aller første gangene var noen som syns det var litt skummelt å skulle fly, men det viste seg at litt trening var veldig kjekt for å øve seg til ekte flyturer de opplevde senere, sier Lene.

Neste gang går turen til Frankrike. Vi ønsker alle sammen en riktig god tur!