gnist_rollandslia_tonemolnes_2019_TMO2311.jpg

Hvordan skape rom for lek

Vi er inne i en uvanlig tid med hektiske dager og mange ønsker nok at barna skal klare å underholde seg selv fra tid til annen. Hvordan får man til det? Heldigvis kan foreldre finne enkel avlastning mellom husets fire vegger. Ved å tilrettelegge og inspirere til lek ved hjelp av ulike materialer og en god porsjon toleranse for rot, vil du forhåpentligvis kunne grave deg ned i månedsrapporten uten avbrytelser.... I den minste i en liten halvtime av gangen.

Camilla Mjelde er fagressurs i Gnist Rollandslia. Her jobbes det aktivt og målrettet med å utvikle gode lekemiljøer for barna. I denne utgaven av skattekisten tipser hun om hvordan du kan skape gode rom for lek hjemme hos deg selv.

Legg listen lavt
Du trenger ikke skape fantastiske installasjoner og store hinderløyper innendørs for å fenge barna. Det finnes mye gull i skap og hyller, og ofte er vanlige verktøy og bruksgjenstander mer interessant enn flotte leker. Oppfordringen er derfor; rydd bort de skarpe knivene og la barna gå på skattejakt blant sleiver, kasseroller, laken og klær. Det vil garantert skape mye rot, men vil også aktivisere barnet frem til du får lest over en del av mailene i innboksen.

Bare fantasien setter grenser

Camilla anbefaler å inkludere udefinerbart materiale i barnets lekemiljø. Dette er gjenstander som utfordrer barnets fantasi fordi det kan være mange ting på en gang. For eksempel kan en pinne både være en tryllestav, en skje eller en hest. Et teppe kan være en fin kappe, men også taket på et hus eller en dyne. Noe av det mest magiske et barn kan få er en pappeske. Denne kan både bygges med, være hus eller den kan fylles med for eksempel tepper og puter. Udefinerbart materiale kan føre til at barnet er lenger i leken fordi materialet tillater barnet å ta leken nye veier.

Tenk nytt
I Gnist Rollandslia er de like opptatt av å rydde leker ut som inn. På morgenkvisten kan du for eksempel sette fram ulike gjenstander og leker på en krakk, et teppe eller på et lite bord. Du trenger ikke bruke mye tid på dette, men ta det du har og miks gjerne leker, redskaper fra kjøkkenet og kanskje noe materiale fra turen dere var på i går. La barna selv ta disse i bruk og se hvor det går. La lekene stå fremme en periode/noen dager (ikke rydd det vekk for hver gang), da er det større sjanse for at leken utvikler seg, og fantasien og kreativiteten stimuleres ytterligere.

Skap egne soner for lek
Camilla har også god erfaring med å skape rom i rommet. Finn frem tepper, stoler og bokser og bygg en hytte. De eldste barna klarer nok mye alene. De yngste trenger litt hjelp til å rigge opp, men når det er gjort kan dette også inspirere til god lek på egenhånd. Av bokser kan du også lage sansekasser, fyll dem med ulikt materiale som sand, makaroni eller pasta, og la barnet leke seg med dette. Vann er også noe som fenger barn i alle aldre. Fyll en balje med vann inne på badet eller utendørs, tilsett gjerne litt skum og la barnet plaske. Dere blir kanskje våte, men heldigvis er vi vanntett.

Lykke til med å skape rom for lek for barnet ditt, og et lite pusterom for deg selv.

Pssst! Camilla tipser om Fantasifantasten på Facebook. Her kan du hente mye inspirasjon, men husk: legg listen lavt og bruk det du har tilgjengelig.