gnist_festerarsen_tonemolnes_2019_TMO1090.jpg

Sang og musikk fremmer læring og glede

Det høres kanskje utrolig ut, men det finnes et hjelpemiddel som fremmer trygghet, samspill, språk, matematikk og motorikk. I tillegg til å gi endorfiner og lykkefølelse. Er det musikk i dine ører? Det er nettopp det det er. Sang og musikk er et mektig virkemiddel i møte med både barn og voksne.

Camilla Fauchald er pedagogisk leder med fordypning i musikkdidaktikk. Hun jobber i Gnist Husbyåsen, hvor de for tiden holder på med prosjektet «syngende barnehage». I dagens spalte deler Camilla sine erfaringer og tips med deg, som vil synge ut.

Syng med den stemmen du har
Når du skal synge for eller sammen for barnet ditt, er Camillas første tips å ikke ta det så seriøst. Du skal ikke ha en fremvisning for barnet ditt og det er derfor ikke så farlig om du ikke synger klokkerent. Husk at barnet ditt er glad i deg og ser opp til deg uansett. For barnet ditt er din stemme forbundet med noe positivt og trygt. Så ikke vær kritisk til deg selv. Syng med den stemmen du har, det er mer enn godt nok. Det viktigste er å kose seg sammen og få felles opplevelser.

Gå høyere
For deg som likevel vil perfeksjonerer sangferdighetene har Camilla noen tips. Barn har nemlig lysere stemmeleie enn voksne, så dersom du vil synge sammen med barnet ditt bør du legge deg på et høyere toneleie enn det du synes er naturlig. Om du er usikker så kan du høre på barnet når det synger og legge deg på samme nivå. Det kan også være fint å være bevisst på tempoet. Dette bør senkes, slik at barnet klarer å synge med. Spesielt med tanke på språkutvikling er dette lurt.

Et lite repertoar er mer enn nok
Hvilke sanger skal du synge? Camilla sier at det skal mye til å trå feil her. Et godt utgangspunkt er å synge sanger du selv kan og liker godt. Du trenger ikke å kunne en haug med sanger. Barnet synes repetisjon er flott og noe de lærer mye av. Du kan heller variere de sangene du kan ved å for eksempel synge i ulike sinnsstemninger (glad, sint, trist), eller lage bevegelser til sangen. Du kan også ta utgangspunkt i melodien og lage egen tulletekst. Syng om hva dere ser når dere går på tur eller lag en sang om å huske når dere sitter på husken. Teksten trenger ikke være et lyrisk mirakel for å gi glede og læring. Dere kan også bruke elementer som pinner, steiner eller redskaper på kjøkkenet til å slå takten og lage rytme. Da blir det en fin liten konsert.

Barnet mitt synger ikke - gjør jeg noe galt?
Barn er forskjellige og selv om de ikke synger med betyr ikke det at de ikke får utbytte av musikken. Noen barn er perfeksjonister og åpner ikke munnen før de er helt sikre på at de kan sangen til punkt og prikke. Noen kaster seg ut i det, prøver og feiler - begge deler er helt greit. Om du vil lokke barnet ditt ut i sangen kan du invitere barnet til å fullføre strofene. Eksempelvis: «Bæ, bæ lille …..» (barnet svarer lam), "Har du noe…..» (ull). Da får barnet en aktiv rolle samtidig som dette er flott for språkstimuleringen.

Pssst! Hvis du ønsker tips til sanger du kan synge sammen med barnet ditt kan du klikke her!