gnist_festerarsen_tonemolnes_2019_TMO1187-lowres.jpg

Tips til god språkstimulering

I denne spalten av Skattekisten får du tips og råd om språkstimulering. Våre pedagoger erfarer at språkstimulering og barnets språkutvikling er noe mange foreldre har spørsmål om nå som barnehagen er stengt. Heldigvis er dette lett å få til, og noe de fleste foreldre allerede gjør uten å være klar over det.

Silje Jacobsen jobber som assistent i Gnist Høgvoll, og der er språkstimulering en viktig del av hverdagen. Silje deler gjerne sine erfaringer med deg.

Snakk med barnet

Så enkelt kan det være. Samtale og dialog er nemlig de mest effektfulle virkemidlene for å stimulere språkutvikling. For de yngste barna er mye av jobben å følge deres blikk eller pekefinger, og snakke om det de har oppmerksomheten sin rettet mot. For de større barna kan du starte en samtale rundt et tema som fenger dem. Lytt, responder og utvid ved å tilføre nye ord og utrykk. Ja, se på fuglen, den flyr høyt oppe i luften. Ved å legge til passende ord i samtalen vil barnet lære nye begreper, og barnets ordforråd utvides. Det også fint å undre sammen med barnet. Ja, se fuglen, den flyr høyt oppe. Hvor tror du den skal? Slik stimuleres refleksjonsevnen og barnets fantasi.

Bruk fortellinger og eventyr
Et konkret verktøy er bøker og eventyr. Dette er gode virkemiddel for å stimulere barnas språk. Silje anbefaler å ta utgangspunkt i et eventyr som er tilpasset barnets nivå. I eventyr er det ofte flere verdispørsmål (å hjelpe, å være snill/slem) og disse kan det være fint å snakke om sammen. Hva er rett og galt, og hva er grunnen til at karakteren handler som den gjør? Diskuter med barna slik de lærer abstrakte begreper, slik som følelser.

Konkreter er gull
Silje opplever at et eventyr kan fortelles like bra på tur som i sofaen. Dersom dere bruker blikket godt vil dere nok finne både troll og slott på tur i skogen. Det er dette man kaller konkreter, virkemiddel vi tar i bruk for å visualisere ord og utrykk. Konkreter er gull for språkstimuleringen. Et lite tips fra Silje er å henge opp bilder av figurer i eventyret rundt i huset. Heng et bilde ved kjøkkenbordet og vips, så har dere gode utgangspunkt for samtaler over middagen.

Tenk utenfor boksen
Når du skal fortelle eventyr til barnet kan du endre det litt fra gang til gang. Barn synes det er gøy å bli utfordret ved at eventyr fortelles litt annerledes enn originalen. Hva med eventyret om de tre dinosaurene? Eller historien om Rødhette og katten? Bruk humor. Dette skaper gode stunder og kreativ tenkning. Dessuten er tull og tøys særlig fint nå som tiden vi lever i er så alvorspreget som den er.

Pssst! På Youtube finner du Barneforlaget og mange av de mest kjente eventyrene. Klikk her!